Preskocit navigáciu

Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov


Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov

VEĽKÁ DOČ, BACHMAČ. Dňa 10. marca 2018 sa uskutočnili spomienkové a pietne akty vo Veľkej Doči a na železničnej stanici Bachmač – Kyjevskij na Ukrajine, spojené s odhalením nového pomníka a dvoch pamätných tabúľ.
Aktivita prebiehala v úzkej spolupráci s Ministerstvom obrany Českej republiky, Veľvyslanectvami ČR a SR v Kyjeve a ďalšími vlasteneckými spolkami. Padlých v bojoch si za slovenskú stranu uctili zástupca náčelníka generálneho štábu OS SR generálporučík Macko spolu s radcom a zástupcom vedúceho zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Kyjeve Henrichom Sasaiom a ďalšími členmi delegácie.
Česko-slovenské jednotky sa po uzavretí Brestlitovského mieru medzi boľševickým Ruskom a Centrálnymi mocnosťami ocitli v zložitej situácii na území cudzieho štátu, ktorý podpísal mier s ich protivníkom.
Význam bojov pri Bachmači spočíva v tom, že sa čs. armádnemu zboru podarilo odpútať sa od Nemcov a ustúpiť smerom do hĺbky Ruska. Účelom operácie bolo udržať železničný uzol až do úplného odjazdu vojenských transportov čs. légií. Boje pri Bachmači významnou mierou ovplyvnili osud čs. jednotiek v Rusku. Predznamenali ťažkú, ale o to slávnejšiu sibírsku anabázu čs. légií do vlasti. Vystúpenie čs. zboru v Rusku prispelo k získaniu medzinárodnej podpory pre vytvorenie samostatného čs. štátu.
Návrh nového pomníka do Veľkej Doče vytvoril Ing. arch. Lukáš Hudák. Pomník tvorí 53 zvisle zabetónovaných hrdzavých železničných koľajníc. Symbolika je zrejmá. Bachmač je železničný uzol, kde sa zbieha 5 tratí z rôznych smerov Museli ním prejsť všetky vlaky, ktorými pokračovali čs. dobrovoľníci ďalej na východ do hĺbky Ruska. Počet koľajníc zodpovedá 53 padlým a nezvestným. Koľajnice majú rôznu výšku – podľa doby služby jednotlivých vojakov v légiách.

Použité zdroje: VHÚ, Časopis Legionářský Směr – špeciálne vydanie venované jubileu Bachmača a 75. výročiu boja o Sokolovo, krátené.


Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokovOd bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokovOd bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokovOd bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokovOd bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 2Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 2Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 2Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 2Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 3Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 3Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 3Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 3Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 4Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 4Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 4Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 4Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 5Od bitky čs. légií pri Bachmači uplynulo 100 rokov 5

Autor: ZNGŠ/sekr , Foto: autor, OS SR - Dátum: 15.03.2018
Čítanosť: 5557
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share