Preskocit navigáciu

Slovinskí chemici cvičia v Zemianskych Kostoľanoch


Slovinskí chemici cvičia v Zemianskych Kostoľanoch

V dňoch 18. až 22. apríla 2011 prebieha vo Výcvikovom a testovacom centre radiačnej chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) Zemianske Kostoľany výcvik 23 špecialistov zo skupiny na odber a identifikáciu chemických, rádiologických a biologických látok Ozbrojených síl Slovinska.

Po minuloročnom výcviku slovinskej skupiny Sibcra, ktorej časť vykonávala výcvik s reálnymi toxickými chemickými látkami (TCHL) navštívila v tomto roku priestor Výcvikového a testovacieho centra RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch jej rádiologická časť. Jej príslušníci sa zameriavajú na odber a identifikáciu rádiologických látok. V priestore slovenského cvičiska vykonávajú pomocou detekčných prístrojov detekciu reálnych rádioaktívnych látok, ktoré sú obsiahnuté v uzatvorených rádioaktívnych žiaričoch. Z kontaminovanej pôdy a vody odoberajú vzorky, ktoré následne zabalia a pripravujú na transport do mobilného rádiologického indentifikačného laboratória. Po odchode z kontaminovaného priestoru vykonáva dekontaminačná skupina dekontamináciu cvičiacich z odberového tímu.

Po troch dňoch intenzívneho výcviku vo Výcvikovom a testovacom centre RCHBO, ktoré umožňuje pripraviť pre cvičiace tímy najrozmanitejšie varianty vzoriek a rôzne stupne obtiažnosti výcviku s reálnymi rádiologickými a toxickými chemickými látkami (TCHL), bude slovinská skupina Sibcra vo štvrtok 21. apríla 2011 certifikovaná v zmysle hodnotiacich štandardov NATO.


Slovinskí chemici cvičia v Zemianskych KostoľanochSlovinskí chemici cvičia v Zemianskych KostoľanochSlovinskí chemici cvičia v Zemianskych KostoľanochSlovinskí chemici cvičia v Zemianskych KostoľanochSlovinskí chemici cvičia v Zemianskych Kostoľanoch 2Slovinskí chemici cvičia v Zemianskych Kostoľanoch 2Slovinskí chemici cvičia v Zemianskych Kostoľanoch 2Slovinskí chemici cvičia v Zemianskych Kostoľanoch 2Slovinskí chemici cvičia v Zemianskych Kostoľanoch 3Slovinskí chemici cvičia v Zemianskych Kostoľanoch 3

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: VTC RCHBO - Dátum: 20.04.2011
Čítanosť: 17499
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share