Preskocit navigáciu

MiGy-29 z úspešného cvičenia v Poľsku opäť doma


MiGy-29  z úspešného cvičenia v Poľsku opäť doma

V piatok 28. októbra 2011 sa návratom troch lietadiel MiG-29 na letisko zmiešaného krídla Sliač ukončilo dvojdňové medzinárodné cvičenie „EAGLE TALON“.

Na leteckej základni Malbork v Poľskej republike cvičilo 14 príslušníkov bojovej letky a jeden príslušník Veliteľstva Vzdušných síl OS SR. Cvičenia „Eagle Talon“ sa tento rok naši piloti už po druhýkrát a stávajú sa jeho pravidelným účastníkom.

Slovenskí piloti precvičovali svoje spôsobilosti spolu s poľskými lietadlami F-16, MiG-29, Su-22, TS-11 (Iskra) a nemeckými stíhačmi Eurofighter. Pri plnení jednej úlohy bolo naraz v priestore cvičenia až 27 lietadiel, pričom celý proces plnenia úloh prebiehal pod velením a riadením z lietajúcej platformy AWACS E-3, - lietadla, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou akýchkoľvek bojových operácií krajín NATO. Vykonávanie bojových úloh prebiehalo podľa presne pripraveného scenára ATO (Air Task Order).

Jednou z hlavných úloh slovenských MiG-29 bolo vykonávanie letov na vyčistenie vzdušného priestoru pre útok údernej skupiny (SWEEP). To znamená, zničiť protivníkových stíhačov, aby stíhacie bombardéry útočiace na určený cieľ mali možnosť dosiahnuť priestor cieľa – zničiť daný objekt a splniť tak určenú úlohu.

Výhodou cvičenia je aj porovnanie bojových možností lietadiel MiG-29 s lietadlami F-16, zdokonaliť tak taktiku proti generačne novším lietadlám a taktiež jedinečná možnosť pôsobiť v zostave veľkého počtu lietadiel.

Po prvýkrát sa medzinárodného cvičenia zúčastnili aj najmladší príslušníci bojovej letky npor. Ján Kurtík a npor. Branislav Kysel, ktorí takto zúročili svoju prípravu pred zaradením do systému NATINADS.

V rámci tohto cvičenia odlietali naši piloti viac ako 16 letových hodín.

Náčelník oddelenia leteckého výcviku veliteľstva VzS pplk. Martin HRONEC deklaroval jednoznačnú spokojnosť s priebehom cvičenia, získanými skúsenosťami a ocenil prístup poľskej strany pri zabezpečení cvičiacej jednotky VzS OS SR.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=705

 



Autor: zk Sliač , Foto: zk Sliač - Dátum: 28.10.2011
Čítanosť: 12818
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share