Preskocit navigáciu

NATO certifikačné cvičenie NFR „STEADFAST JUNCTURE 2012“ s účasťou príslušníkov OS SR.


NATO certifikačné cvičenie NFR „STEADFAST JUNCTURE 2012“ s účasťou príslušníkov OS SR.

V dňoch 1. – 8. novembra vykonáva NATO v Estónsku cvičenie STEADFAST JUNCTURE 2012, na ktorom sa podieľajú aj príslušníci NATO Nasaditeľného KIS modulu (DCM-C) z Ružomberka.
Uvedené cvičenie je finálnym krokom vo výcviku a hodnotení pripravenosti NRF pre rok 2013. Hlavným cieľom cvičenia je dosiahnuť plnú operačnú pripravenosť pre stand-by fázu NRF v roku 2013 ako aj overenie systému riadenia a velenia, komunikačných a informačných systémov, pripravenosti, nasaditeľnosti, interoperability a udržateľnosti. Úlohou príslušníkov DCM-C z Ružomberka je poskytnutie komunikačných a informačných systémov, ktoré sú v súčasných operáciách pre riadenie a velenie najdôležitejším aspektom.
STEADFAST JUNCTURE 2012 je projektované ako certifikačné cvičenie pre veliteľské štruktúry NRF 2013, ktoré sú generované Veliteľstvom spoločných síl v Neapoli (Joint Force Command – Naples). Kombinovaný tím spoločných síl bol pripravovaný skoro rok a od budúceho roku bude pripravený ako rýchla odpoveď na krízové situácie kdekoľvek vo svete.
Cvičenie v Estónskom Amari je počítačovo podporované cvičenie so simulovanými jednotkami na zemi, vzduchu a mori. Dňa 28. októbra prišlo na Leteckú základňu Amari v Estónsku približne 300 príslušníkov Veliteľstva spoločných síl NATO z Neapola aby vykonali cvičenie, zatiaľ čo ďalší účastníci cvičenia budú participovať na cvičení v rôznych miestach Európy. Cvičenia sa v miestach stálej dislokácie zúčastnia Veliteľstvo pozemného komponentu Spojeneckého zboru rýchlej reakcie a prápor RCHBO (LCC, CBRN Bn) zo St. Mawgan Veľká Británia, Veliteľstvo vzdušného komponentu spoločných síl (Air CC) z Fairford Veľká Británia, Veliteľstvo komponentu Francúzskych námorných síl. (Maritime CC) z Toulon Francúzko, Vrchné veliteľstvo spojeneckých síl v Európe (SHAPE) z Mons Belgicko, Spoločná logistická podporná skupina z Okehampton Veľká Británia a Spoločné centrum pre bojové operácie z Stavanger Norsko. Uvedeného cvičenia sa zúčastňuje aj Centrum pre komplexné krízy a operačný manažment (The Comprehensive Crisis and Operations Management Centre - CCOMC), ktoré je poslednou odpoveďou Vrchného velenia spojeneckých síl v Európe (SHAPE) v úsilí o modernizáciu Aliancie.

Podpora veliteľstva spoločných síl NATO v oblasti komunikačných a informačných systémov na cvičení, ktoré je takto rozsiahle vyžaduje kvalitne pripravený personál. Zo Slovenska sa na cvičení zúčastňuje 6 odborníkov na komunikačné a informačné systémy, jeden dôstojník a päť poddôstojníkov jednotky DCM-C v Ružomberku, ktorí v spolupráci s kolegami z DCM-A (Poľsko), DCM-B (Česká republika), DCM-D (Litva), DCM-E (Maďarsko), DCM-F (Turecko) zabezpečujú pre cvičiace veliteľstvo komunikačné a informačné služby v plnom rozsahu, správu a administráciu nasadených IT technológií a užívateľskú podporu.
Dôležitosť cvičenia podčiarkuje aj návšteva prezidenta Estónska Toomasa Hendrika, veliteľa Veliteľstva spoločných síl v Neapoli admirala Brucea W. Clingana a estónskeho náčelníka generálneho štábu brigádneho generála Riho Terrasa dňa 5. novembra 2012.


NATO certifikačné cvičenie NFR „STEADFAST JUNCTURE 2012“ s účasťou príslušníkov OS SR.1NATO certifikačné cvičenie NFR „STEADFAST JUNCTURE 2012“ s účasťou príslušníkov OS SR.1NATO certifikačné cvičenie NFR „STEADFAST JUNCTURE 2012“ s účasťou príslušníkov OS SR.1NATO certifikačné cvičenie NFR „STEADFAST JUNCTURE 2012“ s účasťou príslušníkov OS SR.1NATO certifikačné cvičenie NFR „STEADFAST JUNCTURE 2012“ s účasťou príslušníkov OS SR.2NATO certifikačné cvičenie NFR „STEADFAST JUNCTURE 2012“ s účasťou príslušníkov OS SR.2

Autor: mjr. Ing. Aurel SABÓ, PhD. , Foto: príslušníci DCM-C - Dátum: 07.11.2012
Čítanosť: 13136
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share