Preskocit navigáciu

Kurz ochrany človeka a prírody na strednej škole


Kurz ochrany človeka a prírody na strednej škole
Už tradične sa vojaci Dopravného práporu zapojili do Kurzu ochrany človeka a prírody na strednej škole, ktorý organizovala  náčelníčka regrutačnej skupiny Trnava nadporučíčka Mária Sliepková v prekrásnom prostredí Pánskej záhrady v Hlohovci dňa 23. apríla 2013 pre Strednú obchodnú akadémiu Hlohovec.
 
Študenti boli rozdelení do skupín a postupne sa zoznamovali so základmi topografie, streleckej prípravy, zdravotnej prípravy, sebaobrany a radiačnej, chemickej a biologickej ochrany človeka.
 
Pracovisko topografie viedla poručíčka Eva Pilšáková spolu so slobodníkom Radovanom Kováčikom. Ukážka topografie bola zameraná na orientáciu v teréne, prácu s mapou, buzolou a určovanie svetových strán.
Rotný Andrej Bleho so slobodníkom Petrom Cmarom názorne predviedli základné hmaty a chvaty používané pri sebaobrane, čo študenti a študentky so záujmom sledovali. Niektoré hmaty predviedol rotný Andrej Bleho i na záujemcovi z radov študentov.
Pracovisku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany velil desiatnik Marek Mihaľov za asistencie desiatnika Martina Pisárika, kde si študenti  mohli individuálne vyskúšať použitie masky OM-99, OM-10M a protichemickej pláštenky JP-75.
Na pracovisku streleckej prípravy desiatnik Peter Gažo a a desiatnik Daniel Valenta predviedli ukážku samopalu vz.58, bodáku vz. 58 a guľometu vz. 59Ľ, čo ocenili hlavne študenti.
Desiatnik Miroslav Šranko a vojačka 2.stupňa Zuzana Miklošová na pracovisku zdravotnej prípravy objasnili študentom zásady poskytovania prvej pomoci, pričom na otázky týkajúce sa poskytovania pomoci pri rôznych druhoch zranení ihneď odpovedali a názorne aj predvádzali spôsoby pomoci zraneným.
 
Regrutačná skupina Trnava zastúpená náčelníčkou nadporučíčkou Máriou Sliepkovou a čatárom Andrejom Žilíkom oboznámila študentov s podmienkami prijatia do štátnej služby a odpoveďami na ich mnohé otázky im priblížila výhody aj úskalia vojenského života. Študenti odchádzali zo stretnutia spokojní a obohatení o nové vedomosti a zážitky.

Kurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej školeKurz ochrany človeka a prírody na strednej škole

Autor: kpt. Kačalová , Foto: kpt. Kačalová - Dátum: 25.04.2013
Čítanosť: 14968
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share