Preskocit navigáciu

Kurz laboratórnych zručností pre expertov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)


Kurz laboratórnych zručností  pre expertov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)

V súlade so zmluvou uzatvorenou medzi Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstvom obrany Slovenskej republiky sa v dňoch 11. až 21. novembra 2013 uskutočňuje v priestoroch Výcvikového, analytického a zásobovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Čereňany (VAaZC RCHBO) kurz laboratórnych zručností pre expertov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Za OPCW, tejto významnej celosvetovo pôsobiacej organizácií a čerstvej nositeľke Nobelovej ceny za mier, kurz otvorili Shawn Ch. DeCaluwe, za ministerstvo hospodárstva Mgr. Silvia Horváthová a za VAaZC RCHBO Čereňany major Igor Štefko. Kurzu sa zúčastňuje 9 účastníkov z deviatich členských štátov OPCW zo všetkých kútov sveta.
Počas trvania kurzu laboratórnych zručností sa účastníci zoznamujú so základnými chemickými a toxikologickými vlastnosťami toxických chemických látok Zoznamu 1 a 2 OPCW (TCHL) a poskytovaním prvej pomoci pri zasiahnutí TCHL. Pod prísnym dohľadom inštruktorov Referenčného chemického laboratória Zemianske Kostoľany (RCHL) vykonávajú predbežnú detekciu, odber, balenie a prepravu vzoriek TCHL v poľných podmienkach Výcvikového a testovacieho centra RCHBO Zemianske Kostoľany. Následne pokračujú úpravou a analýzou vzoriek v Stacionárnom identifikačnom laboratóriu (SIL). Počas kurzu získajú účastníci skúsenosti a zručnosti pohybu v kontaminovanom priestore, ale aj praktické zručnosti z odberu a analýzy vzoriek TCHL Zoznamu 1 a 2 OPCW.


Kurz laboratórnych zručností  pre expertov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)Kurz laboratórnych zručností  pre expertov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)Kurz laboratórnych zručností  pre expertov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)Kurz laboratórnych zručností  pre expertov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)Kurz laboratórnych zručností  pre expertov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)2

Autor: VAaZC RCHBO , Foto: VAaZC RCHBO - Dátum: 20.11.2013
Čítanosť: 15954
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share