Preskocit navigáciu

Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16


Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16

Posledný deň pred presunom do určených výcvikových priestorov po celom Poľsku začal pre vyčlenených príslušníkov MNMPBAT na cvičení Anakonda-16 skoro. Už pred treťou hodinou rannou vyrážali na pátraciu operáciu v lesnom priestore vojenského cvičiska neďaleko Varšavy.
Vojenskí policajti z Poľska, Českej republiky, Chorvátska, Slovenska a USA po presune do danej oblasti, zaujali priestor a začali postupne prehľadávať pomerne rozsiahlu zalesnenú oblasť. V nej sa nachádzali hľadané osoby. Tím Alpha pod vedením kapitána Ela Hubača (ďalším tímov velia vojenskí policajti z Poľska, Českej republiky a Chorvátska) pôsobil v celej operácii ako kovadlina. Bravo a Charlie postupne vytláčali hľadané osoby smerom k tímu Alpha. V zálohe ešte zostal tím Delta. Medzinárodné tímy vojenských policajtov piatich krajín napokon úspešne zavŕšili operáciu.
Po nej sa už usilovne pripravovali na náročný presun do svojich nových pôsobísk. Pre tím Alpha kapitána Ela Hubača to znamenalo prekonať trasu dlhú vyše 550 kilometrov do Výcvikového priestoru Drawsko Pomorskie. V kolóne tímu bolo 13 motorových vozidiel. Kapitán Hubač si pochvaľuje plnenie úloh zo strany svojich skúsených podriadených. Najmä rotmajstra Ivana Mančušku, nadrotmajstrov Antona Stopku, Pavla Galadíka a rotmajstra Jána Laššáka.
„Som presvedčený o tom, že náš mnohonárodný tím splní všetky úlohy cvičenia Anakonda. Veď sú to všetko skúsení vojenskí policajti. Spoločne sme si pri stmeľovacích zamestnaniach ujasnili niektoré detaily činnosti. Lebo predsa len každá vojenská polícia má svoje špecifiká pri plnení konkrétnych úloh. Oboznámili sme sa aj s poľským právom, jeho právnymi úpravami. Aby sme vedeli, ako máme a môžme v jednotlivých situáciách postupovať. V uplynulých dňoch sme sa sústredili na vytváranie check- pointov, bránenie zverených priestorov, ako aj na riešenie dopravných nehôd, poriadkové hliadky, prácu s putami, donucovacími prostriedkami a boj zblízka,“ konštatuje spokojný veliteľ tímu Alpha . Každý zo štyroch tímov mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO je zložený z vojenských policajtov Poľska, Českej republiky, Chorvátska, Slovenska a USA.


Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 2Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 2Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 2Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 2Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 3Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 3Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 3Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 3Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 4Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 4Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 4Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 4Krátka noc a dlhý presun tímu Alpha na cvičení Anakonda-16 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 10.06.2016
Čítanosť: 6622
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share