Preskocit navigáciu

Spomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci Hejce


Spomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci Hejce

Pamiatku obetí havárie slovenského vojenského lietadla An-24 SQF si vo štvrtok 19. januára v maďarskej dedinke Hejce uctili už tradične jednotky Veliteľstva posádky Bratislava.
Presne 11 rokov uplynulo od tragédie, ktorá vzala životy ľuďom plným energie a plánov s mierovým poslaním. V osudný večer lietadlo, na palube ktorého boli príslušníci mierových jednotiek KFOR a zamestnanci ministerstva obrany vracajúcich sa z polročnej misie v Kosove, havarovalo v lesnom teréne na kopci Borsó, len niekoľko kilometrov od slovenskej hranice.
Štyridsaťdva vyhasnutých životov, ktoré sa tak natrvalo zapísali do smutnej histórie ozbrojených síl, si prišlo uctiť položením vencov na mieste tragédie na vrchu Borsó, ako aj pri pamätníku v Hejciach, kde sa konal spomienkový akt, štátni predstavitelia Slovenskej republiky a Maďarska, predstavitelia ministerstiev obrany a ozbrojených síl oboch krajín, členovia vojenského diplomatického zboru akreditovaní v SR, zástupcovia Ordinariátu OS a OZ SR, ako i rodiny obetí a obyvatelia obce. Súčasťou pietneho aktu bola i zádušná svätá omša v miestnom kostole.
Každoročne dodávajú spomienkovému stretnutiu dôstojnosť položením vencov k pamätníku príslušníci Čestnej stráže OS SR a hudobníci banskobystrickej vojenskej hudby odohraním hymien susedských krajín a hymnickej piesne.


Spomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci HejceSpomínali sme na 11. výročie posledného letu príslušníkov slovenských ozbrojených síl v obci Hejce

Autor: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: MO SR - Ivan Kelement, kpt. Ing. Jiří VRCHOVECKÝ - Dátum: 20.01.2017
Čítanosť: 3572
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share