Preskocit navigáciu

Prežitie a špeciálna telesná príprava pilotov taktického krídla Sliač v Bystrej


Prežitie a špeciálna telesná príprava pilotov taktického krídla Sliač v Bystrej

V dňoch 26.3. – 29.3.2018 sa na južnej strane Nízkych Tatier konal spojený výcvik v prežití a špeciálnej telesnej príprave pre výkonných letcov v prírodných podmienkach v zimnom období. Takéto zamestnanie musí v zmysle vojenských predpisov absolvovať min. raz za dva roky každý výkonný letec.

Piloti z 1. a 2. taktickej letky tk Sliač absolvovali pravidelný výcvik zameraný na prežitie v prírodnom prostredí po núdzovom opustení lietadla. Cvičiaci si vyskúšali založenie a udržiavanie ohňa v náročných poveternostných podmienkach a vybudovanie provizórneho prístrešku v teréne. Museli si vystačiť len s prostriedkami, ktoré majú bežne so sebou v reálnej situácii za letu, tzn. nôž, zápalky, padák. Ďalej si precvičili poskytnutie prvej pomoci, transport zraneného na improvizovaných nosidlách, úpravu vody a uvarenie čaju z dostupných prírodných zdrojov. V exponovanom prostredí Nízkych Tatier absolvovali peší presun na 10 km a skrytý nočný presun na 7 km s maskovaním.

Druhá neoddeliteľná časť výcviku bola zameraná na špeciálnu telesnú prípravu zahŕňajúcu predovšetkým pochody s prekonávaním prírodných prekážok. Spolupôsobenie vysokej nadmorskej výšky, chladu, vetra, hmly a cielene udržiavanej vysokej intenzity výcviku s minimálnym časom na odpočinok pomohlo nasimulovať situácie, pri ktorých bolo potrebné siahnuť na dno fyzických aj psychických síl. Počas diaľkových presunov na skialpových lyžiach piloti opakovane dosiahli vrcholy Derešov, Ďumbiera a Chopku z viacerých dolín južnej a severnej strany Nízkych Tatier. Pod vedením inštruktora nrtm. Miroslava Štubňu z vrtuľníkového krídla Prešov, ktorý má s takýmito formami výcviku bohaté skúsenosti si ďalej precvičili základný metodický rad zjazdového lyžovania, jazdu v neupravenom teréne s prekonávaním nerovností a prekážok, jazdu v hlbokom snehu a na zľadovatenom povrchu, riešenie nepredvídaných situácií na svahu a voľnom teréne a jazdu v skupine. Tieto cvičenia podporujú rozvoj jemnej koordinácie horných aj dolných končatín používaných pri pilotáži, ďalej trénujú vestibulárny aparát jednotlivca a zvyšujú odolnosť proti preťaženiu. Ideálnym spôsobom vplývajú na rozvoj rýchlosti pohybových reakcií, funkcií pozornosti a priestorovej orientácie. Večerná časť výcviku pokračovala v bazéne, kde si účastníci vyskúšali dopomoc unavenému plavcovi a záchranu topiaceho, potápanie na nádych, hľadanie a lovenie predmetov z dna a plávanie pod vodou. Všetky tieto činnosti je potrebné ovládať pri pristátí na vodnú plochu.

Vedúci zamestnania pplk. Peter Labudík na záver skonštatoval, že všetky ciele výcviku v prežití a v špeciálnej TP zameranej na núdzové opustenie lietadla boli splnené. Zároveň vyslovil prianie, aby tieto zručnosti nemuseli piloti okrem samotného výcviku nikdy použiť.


Prežitie a špeciálna telesná príprava pilotov tk Sliač v BystrejPrežitie a špeciálna telesná príprava pilotov tk Sliač v BystrejPrežitie a špeciálna telesná príprava pilotov tk Sliač v BystrejPrežitie a špeciálna telesná príprava pilotov tk Sliač v BystrejPrežitie a špeciálna telesná príprava pilotov tk Sliač v BystrejPrežitie a špeciálna telesná príprava pilotov tk Sliač v BystrejPrežitie a špeciálna telesná príprava pilotov tk Sliač v Bystrej

Autor: nrtm. Miroslav ŠTUBŇA , Foto: kpt. Tomáš KROPÁČEK - Dátum: 04.04.2018
Čítanosť: 5571
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share